×
Вхід:
PTІ

кафедри

25.11.21 Науковий семінар “Захоплююча фізика рідкоземельних боридів”

25.11.21 Науковий семінар "Захоплююча фізика рідкоземельних боридів"

Шановні студенти, аспіранти та викладачі кафедри Приладної фізики, 25-го листопада 2021 року о 16:00 професор Дрезденського технічного університету, доктор природничих наук Іносов Дмитро запрошує взяти участь у науковому семінарі за темою “Захоплююча фізика рідкоземельних боридів”.

 

Семінар є частиною регулярного наукового семінару кафедри прикладної фізики КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Анотація семінару: Бориди металів – це різноманітне сімейство кристалічних сполук, починаючи від шаруватих квазідвовимірних металів до кубічних ізоляторів Кондо. Вони являють собою плідний майданчик для вивчення магнетизму, надпровідності, поведінки важких ферміонів і фаз прихованого порядку. Ці матеріали знаходять застосування як випромінювачі електронів, термоелектрики та рентгенівські монохроматори. Рідкоземельні бориди також викликають інтерес з точки зору фундаментальної фізики завдяки своїм особливим низькотемпературним властивостям, які вивчаються більше 50 років і досі залишаються актуальною темою у фізиці конденсованої речовини. У цій лекції я наведу деякі приклади фундаментальних фізичних проблем, що виникають у цьому сімействі сполук. Сюди входять широко обговорюваний топологічний стан ізолятора Кондо в SmB6, незвичайна анізотропія поля в магнітних фазових діаграмах гекса- і додекаборидів, а також прагнення зрозуміти багатополярний порядок в CeB6, також відомий як «прихований порядок», а також його спектр збудженнь. На прикладах наших власних досліджень, проведених за останні 10 років, я продемонструю, як нейтронна спектроскопія може пролити світло на деякі з цих захоплюючих фізичних проблем.

Мова семінару – англійська (Seminar announcement in English)

Семінар буде проходити онлайн на платформі zoom.

Посилання на zoom конференцію: https://tu-dresden.zoom.us/j/88544306583?pwd=UEhoaGdhNUIvZERyWXhJVERlTWVTUT09

Якщо ви плануєте брати участь в семінарі або хочите зазделегіть поставити питання доповідачу, ви можете заповнити гугл-форму (це також полегшить адміністрування самого семінару).

Листопад 22, 2021