×
Вхід:

ПРОГРАМА «NILRIMA» КЕРУВАННЯ ТЕЛЕФОНОМ ЗА ДОПОМОГОЮ ЖЕСТІВ ДЛЯ НЕЗРЯЧИХ ЛЮДЕЙ

Ю.В. Рівний, позашкільний навчальний заклад центру технічної творчості «Евріка», м. Бориспіль

Науковий керівник: І.Л. Недождій, керівник гуртка «Основи науково-дослідницької діяльності» ЦТТ «Евріка»

Педагогічний керівник:  Н.Є. Гончаренко

По неофіційним даним з різних джерел в Україні проживає близько 100 тисяч незрячих людей. Щороку в усьому світі кількість таких людей збільшується на 1-2 млн.

Проблема: процес інтеграції людей з вадами зору в суспільство  є важливим та актуальним. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є використання засобів комунікації пристосованих для незрячих. Очевидно, що телефон є невід’ємним атрибутом сучасного життя. Незрячі люди теж можуть користуватися мобільним телефоном, але тільки за допомогою голосового озвучення дій.

Аналоги: існують як телефони для незрячих, так і програми озвучення інформації. Відомі програми TalkBack,  Eyes-Free-Shell (SHELL), OsmAnd(GPS) та інші. Ці програми озвучують інформацію на екрані, дозволяючи таким чином користуватися телефоном. Основний принцип роботи таких програм полягає в тому, що користувач має доторкнутись до певної частини екрану. Головним недоліком є відсутність озвучення на українській мові. Вагомим фактором також є значний розмір якісного вокалайзера, який  займає близько 400 Mb.

Поставлена мета: розробити програму для керування телефоном за допомогою жестів, що є більш зручнішим та логічнішим . Жести краще запам'ятовуються ніж зміна позиції доторку до екрану. Завдяки жестам легше створюється просторовий образ організації меню. Структура програма повинна бути відкритою,  з можливістю самостійної зміни мови чи голосу озвучення.

Отримані результати: розроблений алгоритм розпізнавання жестів та створена програма NILRIMA. Для керування програмою використовуються наступні жести: свайп вліво, свайп вправо, свайп вниз, свайп вгору та відповідні жести з утриманням. Програма  дозволяє здійснювати дзвінки як із списку контактів, так із введеного номера, також озвучити та зберегти в список контактів прийнятий чи набраний номер. Програма дозволяє записувати голосові замітки та швидко вмикати диктофон, озвучувати вхідні  дзвінки. За допомогою допоміжного меню можна отримати доступ до додаткових функцій таких як: озвучення вашого номеру телефону, часу, будильника, його установку, включення плеєра, визначення місцезнаходження для відправки SMS з GPS координатами.

Програма має достатньо голосових підказок та відкриту (не зашифровану) структуру, що і дозволяє змінювати файли озвучення. Розмір основної папки з файлами озвучення не перевищує 15 Mb.

Новизна: для керування телефоном використовуються жести, голосове озвучення здійснюється на рідній українській мові, має приємне звучання, не синтезоване. Є можливість самостійної зміни файлів озвучення.

Висновки: програма «NILRIMA» для керування телефоном за допомогою жестів є простою і зручною в користуванні. За допомогою голосових підказок можна швидко та самостійно розібратись з функціоналом програми. Дана програма є єдиною на даний момент, яка має озвучення на українській мові.

Перелік посилань:

 Крейдлин Г.Е. Невербальная семиотика / Г.Е. Крейдлин. –М.: Новое литературное обозрение, 2002. с. 75-85.

         Рощина М.А. Процесс тифлокомпьютеризации как фактор социальной интеграции лиц с глубокими нарушениями зрения: диссертация [Електронный ресурс] / М.А. Рощина. – Режим доступу:

http://www.cheloveknauka.com/protsess-tiflokompyuterizatsii-kak-faktor-sotsialnoy-integratsii-lits-s-glubokimi-narusheniyami-zreniya

  Семченко М. Проблемы, которых не видим / М. Семченко // статья, «День» [Електронный ресурс]. – Режим доступу: http://www.day.kiev.ua/ru/article/obshchestvo/problemy-kotoryh-ne-vidim